ÖZÜRLÜ HAKLARI - Vergi Avantajları

  • PDF
Makale İçeriği
ÖZÜRLÜ HAKLARI
Özürlü Sağlık Raporu
Bakım Ücreti
Özürlü Aylığı
Vergi Avantajları
Ulaşımda Sağlanan Hak ve Hizmetler
Tüm Sayfalar

 


Vergi Avantajları

1.    Gelir Vergisi İndirimi
Ücretli çalışan özürlü kişiler ile bunların bakmakla yükümlü oldukları özürlü kişiler,
Serbest meslek sahibi özürlü kişiler ile bunların bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişiler,
Basit usulde vergilendirilenlerden, tüccar ve ücretli durumuna girmeksizin, imalat, tamirat ve küçük sanat işleri ile uğraşan özürlüler, gelir vergisi indiriminden yararlanabilir. Bunun için %40 ve üzeri özürlülük oranına sahip olmak gerekir. Vergi daireleri, defterdarlık veya mal müdürlüklerine başvurulmalıdır.

2.    Emlak Vergisi Muafiyeti
Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2’yi geçmeyen tek meskene sahip olmaları halinde (intifa hakkına sahip olunması hali dahil), bu meskene ait bina vergisi oranı 2007 ve takip eden yıllar için sıfıra indirilmiştir. Bu haktan yararlanabilmek için,
-    Özürlü sağlık kurulu raporu,
-    Dilekçe,
-    “Tek meskeni olan (intifa hakkına sahip olanlar dahil) özürlülere ait indirimli bina vergisi formu” ile konutun bulunduğu belediye başkanlığının Mali Hizmetler birimine başvurmaları gerekmektedir. Bu indirimden faydalanmak için özürlünün konutta oturması şart değildir. Konutunu kiraya verip kendisi de kirada oturan özürlüler de bu haktan faydalanabilmektedirler.

3.    ÖTV ve Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası
H sınıfı sürücü belgesine sahip olan ve özel tertibatlı araç kullanabileceği sağlık kurulu raporu ile belgelenen özürlü bireylerin yurt içinden alacakları araçlar için ÖTV ve MTV muafiyeti uygulanmaktadır.
Aynı muafiyet, özel tertibat şartı olmaksızın %90 ve üzeri ağır özür derecesine sahip olup araç kullanamayacak durumda olan özürlülerin yakınları ya da istihdam edilen özel bir şoför tarafından kullanılmak üzere alınacak araçlar için de uygulanmaktadır. Bu haktan faydalanmak için,
%90 ve daha fazla özürlülük oranı bulunanların sağlık kurul raporları ve nüfus cüzdanlarıyla,
%90’ın altında özürlülük oranı olanların ise yukarıdaki belgelere ek olarak ruhsat, araçlar için teknik belge ve özel tertibat için hazırlanan proje raporuyla vergi dairelerine başvurmaları gerekir.

4.    Gümrük Vergisi Muafiyeti
Özürlü kişilerin yurt dışından ithal edecekleri özel tertibatlı olan araçlar gümrük vergisinden muaf tutulmuştur.

 



Sitemizi Paylaşın

Online Sayısı

Şu anda 2 konuk çevrimiçi

Bize Ulaşın

Adres: Vali Rahmi Bey Mh. 139 Sk. No:34 Buca/İZMİR (Buca Karakolu sokağı)
Telefon: 0232 420 09 26
GSM    : 0533 711 03 99
Faks    : 0232 442 28 22
e-posta: info@burcakozelegitim.com