Psikolojik Danışma ve Psikoterapi

  • PDF
Makale İçeriği
Psikolojik Danışma ve Psikoterapi
Psikolojik Danışmanlık
Psikoterapi
Hücum Terapisi Nedir?
Uzm. Psk. Dan. Dr. Ayşe Devrim Burçak
Tüm Sayfalar

ÇALIŞMA ALANLARI


Bireysel ve grup psikolojik danışmanlık

a.    Çocuk ve ergenler

Dikkat dağınıklığı

Öğrenme güçlüğü

Davranış problemleri

İletişim problemleri

Yeme bozuklukları

Alt ıslatma

Ayrılma anksiyete bozukluğu

Öfke sorunları ve saldırganlık

Kardeş kıskançlığı

Gelişim geriliğine bağlı davranış ve uyum problemleri

b.    Yetişkinler

Kişilik bozuklukları
Panik atak
Depresyon
Kaygı bozuklukları
Fobiler
Obsesif kompulsif bozukluklar
Travma sonrası stres bozukluğu
Somatizasyon bozukluğu
Yeme bozuklukları
Cinsel işlev bozuklukları
Öfke sorunları


Psikolojik Danışmanlık

Psikolojik danışma, kişisel, sosyal, eğitimsel ve mesleki konularda kişilerin amaçlarını belirleme, karar verme, varolan problemlerini çözme ve benzeri konularda -tarafsız, kişilik haklarına saygılı, güven ve gizliliğe önem veren eğitimli danışmanlardan yardım aldığı bir gelişim sürecidir.

Psikolojik danışmanlık, bireyin iç çatışmaları, sorunları ve ruhsal bozuklukları üzerinde yoğunlaşıp kişisel sorunların çözülmesine, bireyin kendisiyle ve çevresiyle barışık hale gelip üretken ve verimli olmasına yardımcı olur.


Psikoterapi

Psikoterapi iki kişi arasında geçen sıradan bir sohbet değildir. Psikoterapi insanı izah eden, insanın gelişimini açıklayan felsefi ve bilimsel bir arka plana, bir insan modeline dayalı sistemi kabul ettikten sonra bu sistemden belirli nedenlerle sapma gösteren yapıların belirli stratejilerle düzeltilmesini amaçlayan bir bilimsel disiplindir.
    Psikoterapi, psikolojik sıkıntıları olup yardıma ihtiyaç duyan kişilere, sıkıntılarının ne olduğunu anlamalarına, iç görü kazanmalarına ve uygun çözüm yollan bulmalarına yardım için öneriler getiren her türlü yöntemdir diyebiliriz.


H Ü C U M   T E R A P İ S İ NEDİR? Psikolojik sorunların çözümünde kullanılan pek çok terapi tekniği, yaklaşımı vardır. Bazı teknikler, hastalık semptomlarının ya da belirtilerinin giderilmesi odaklı iken, bazıları belirtilere neden olan kaynağın tespit edilmesine ve hastalık yaratan bu kaynağın, hastalık üretmeyecek hale dönüştürülmesi amacını taşımaktadır. Bu anlamda Hücum Terapisi, hastalık kaynağına yönelik olarak çalışılan, bu çalışma sırasında davranışçı, bilişsel, dinamik, varoluşsal tekniklerden danışana, danışanın sorunlarına bağlı olarak seçilen bir ya da birkaç tekniğin bir arada kullanıldığı bir psikoterapi sürecidir.

İÇERİK: Hücum terapisi, danışan için; anlatma, bilgilendirme, kavrama, içgörü, hayata geçirme, travmaya dayanıklı hale gelme duraklarını içeren bir yol haritasını takip eder. Bu harita bağlamında, ilk 10-15 günlük süreç danışanın öyküsünü anlatması ve hayat öyküsü ile sorunu çerçevesinde teorik bilgilendirilmesini içerir. Bu aynı zamanda danışanın bu bilgileri içselleştirmesini, kendi hayatı ve sorunları ile paralel olarak resmedebilmesini tanımlayan kavrama ve içgörü kazanma süreçlerinin de başladığı noktadır. 10-15 günlük hücum terapisinin ardından, idame terapisi ile kazanılan içgörünün, hastalıklı duygu, davranış ve düşüncenin ya da ilişki biçimlerinin sağlıklı olanları ile yer değiştirmesine yardımcı olacak uygulamaları içerir. Tüm süreç, yeni edinilen sağlıklı davranış-duygu-düşünce kalıpları ile iletişim biçimlerinin yeni sorunlara/travmalara dayanıklı hale getirilmesini amaçlamaktadır.

SÜRESİ: Hücum terapisi toplam 30 saat, günde iki seans olmak üzere 10-15 güne yayılan bir program dahilinde devam eder. Hücum terapisini takiben, danışanın sorununun şiddetine, derinliğine bağlı olarak 6 ay ile 2 yıl arasında değişen bir idame görüşmeleri söz konusudur. Bu aşamada görüşme periyodu ilk aşamada haftada bir olup, süreç içinde 15 günlük ve aylık periodlarla devam eder ve sonlanır.



Kurumumuzda bireysel ve grup psikolojik danışma ve psikoterapi hizmetleri, Uzm. Psk. Dan. Dr. Ayşe Devrim Burçak tarafından yürütülmektedir.

 

ÖZGEÇMİŞ

Doğum Tarihi/Yeri: 1975/Aydın

Lisans Eğitimi : Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Bölümü

Yüksek Lisans : Dokuz Eylül Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık (Saldırganlık ve Boyun Eğme Davranışı)

Doktora : Dokuz Eylül Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık (Savunma Mekanizmaları ve Denetim Odağı)

Katıldığı Eğitimler:

        • Psikanalitik Psikoterapide Masterson Yaklaşımı (2007-2010)
        • Bütüncül Psikoterapi (Teori) (2007-2008)
        • Bütüncül Psikoterapi (Formülasyon) (2008)
        • Bütüncül Psikoterapi (Supervizyon) (2009-2010)
        • Bireysel Terapide Masterson Yaklaşımı (2010)
        • Masterson Approach Workshop (2008)
        • Masteson’s Days II (2009)
        • Yaratıcı Drama Eğitmenliği (2006-2007)
        • 9. İzmir Psikanaliz ve Psikoterapi Günleri (2007)
        • Hipnoz Eğitimi (2011-2012)

Sitemizi Paylaşın

Online Sayısı

Şu anda 2 konuk çevrimiçi

Bize Ulaşın

Adres: Vali Rahmi Bey Mh. 139 Sk. No:34 Buca/İZMİR (Buca Karakolu sokağı)
Telefon: 0232 420 09 26
GSM    : 0533 711 03 99
Faks    : 0232 442 28 22
e-posta: info@burcakozelegitim.com